DAAD Architecten

ALDAFLEX: De KRAKER

Het ontwerp bestaat uit een compact volume met vaste buitenafmetingen van ca. 14×14 m (ca. 200 m2 bruto vloeroppervlak) en een kap. Het volume in houtskeletbouw kan in 1, 1,5 of 2 bouwlagen worden uitgevoerd. In één volume bevinden zich verschillende woningen van ca. 60 tot 120 m2 gebruiksoppervlak. Afhankelijk van type bewoner zijn dit grondgebonden woningen met veel of weinig oppervlak op de begane grond en eerste verdieping en eventueel appartementen op de eerste verdieping.
Er wordt gewerkt met een vast aantal gestandaardiseerde kozijnen. Deze zijn gekoppeld aan de achterliggende functie. Doordat binnen het volume de verschillende plattegronden op een complexe manier zijn georganiseerd ontstaan gevarieerde gevels waarbij de verschillende woningen als 1 geheel gaan werken.
De kap steekt aan twee zijden over zodat elke woning een overdekt terras op begane grond of eerste verdieping kan hebben. De woningen zijn vanaf deze veranda toegankelijk. Deze vormt het intermediair tussen de collectieve tuin en de privéwoning.
De tuin is collectief ingericht en onderhouden. Hierin worden voorzieningen als containers, fietsenberging en parkeren gezamenlijk ondergebracht. De tuin kan op verschillende manieren worden ingericht, afhankelijk van de context. Dit kan variëren van een bos- of boomgaardachtige tot een parkachtige omgeving.
Afhankelijk van de locatiegrootte en het programma van eisen kan per situatie een combinatie worden gemaakt van volumes in 1, 1,5 of 2 bouwlagen.
De volumes zijn richtingloos en kunnen op een Scandinavische wijze over het terrein worden gestrooid. Hierdoor is een inpassing op vrijwel elke locatie mogelijk.

De KRAKER biedt een goede woning voor een lage prijs, die voor bijna iedereen bereikbaar is. De woningen zijn helemaal ingesteld op de dagelijkse woonwensen. De woningen zijn ruimtelijk door hoge plafonds, veel licht en lichte interieurs. Maar ook de buitenruimten geven een nieuw elan aan het wonen in een dorp.

Financiën
De kopers van de woningen zijn starters op de woningmarkt; alleenstaanden, jonge gezinnen en ouderen, die met de prijzen op de huidige woningmarkt aan de zijlijn staan. Het zijn over het algemeen mensen die voor de eerste keer een woning kopen met een inkomen van rond de 35.000,- euro. Maar ook andere mensen kunnen natuurlijk een KRAKER betrekken.
De woning kan geleverd worden als koopwoning of koopgarant woning. In het geval van een koopwoning regelt de koper zelf zijn financiering, Dit gaat volgens de bekende kanalen. Flex 4 kan hierbij behulpzaam zijn. Ook kan de woning volgens het KOOPGARANT concept gekocht worden. Dan wordt de woning wel gekocht door bewoner, maar dan voor een lager bedrag. De woning wordt voor het resterende deel eigendom van bijvoorbeeld een coöperatie. Dit is bij uitstek geschikt om woningen ook duurzaam betaalbaar te maken en te houden voor de lage en midden inkomens.
Ook de Starterlening Nationale Hypotheek Garantie is voor veel gemeenten een goede methode om een woning betaalbaar te maken. De stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten is opgericht om dit vorm te geven. Hiermee werken wij nauw samen om woning en financiering op elkaar af te stemmen.

Projectgegevens
Opdrachtgever: Alescon
Jaar: 2006
BVO: 200 m2
ALDAFLEX: is een samenwerkingsproject van Alescon, Flex 4 en DAAD