DAAD Architecten

Duurzame verbouw en renovatie Milieufederatie te Assen

De voormalige officierswoning uit 1895 is gelegen aan het Hertenkamp in Assen. Dit woonhuis is enige jaren in gebruik als kantoorruimte van de Milieufederatie.
Om het pand goed te kunnen blijven gebruiken zijn bij de verbouw een aantal programmatische en klimatologische vraagstukken opgelost. Een grondige renovatie van interieur en exterieur heeft het pand weer tot een frisse een representatieve kantoorruimte gemaakt. Hierbij hebben we intensief samengewerkt met Monumentenwacht.
Een deel van het kantoorprogramma is gehuisvest in het naastgelegen pand. De ontsluiting hiervan ging buiten langs. Dit leverde een onwenselijke situatie op. In het nieuwe voorstel zijn de veranda’s omgebouwd tot geschakelde serres. Deze doen dienst als extra overlegplek maar maken het ook mogelijk om het andere bouwdeel te bereiken zonder dat men buiten langs moet.
Bij deze transformatie zijn nieuwe onderdelen ondergeschikt gemaakt aan de authentieke elementen. Door de nieuwe pui donkergrijs te maken komt het wit geschilderde sierlijke houtwerk beter uit.
De later gebouwde uitbouw is verbouwd tot vergaderruimte. Hier zijn de aanpassingen op een zichtbare wijze uitgevoerd. Dit vergroot de leesbaarheid van het gebouw.
Bij het kiezen van de kleuren aan de buitenzijde hebben we de traditionele lijn gehandhaafd. Binnen hebben we het kleurenpallet sober gehouden met een natuurlijk kleuren pallet. Historische elementen zijn geaccentueerd met een lichtgrijze kleur dat afsteekt tegen de witte wanden.

Duurzaam
Bij het ontwerpen en bouwkundig uitwerken hebben we veel aandacht besteed aan de toepassing van duurzame materialen. Er is bijvoorbeeld houtwol als isolatiemateriaal toegepast en planken in plaats van multiplex. Ook hebben we optimaal gebruik gemaakt van daglicht.
Duurzaamheid is ook voor de opdrachtgever een belangrijke drijfveer. Hierdoor heeft deze verbouw en renovatie tot in detail een duurzaam karakter gekregen.

Projectgegevens
Opdrachtgever: Milieufederatie Drenthe
Jaar: 2009
BVO: 284m2