DAAD Architecten

Interieur kunstencentrum VRIJDAG te Groningen

In samenwerking met interieurarchitecte Petra ter Morsche heeft DAAD Architecten een ontwerp gemaakt voor de entree en de centrale ontvangstruimte van het pand van kunstencentrum VRIJDAG aan de Sint Jansstraat in Groningen. De opgave voor de entree is het eerste onderdeel dat uitgewerkt wordt naar aanleiding van een haalbaarheidsstudie voor het gehele bouwblok die we eerder uitvoerden in opdracht van VRIJDAG.

De entree bevindt zich aan de St. Jansstraat 7, dit pand stamt met zijn huidige hoofdopzet uit de 17e eeuw. Rechts van de entree is een ontvangstruimte met een balie gesitueerd en links van de entree een kleinschalige horecaruimte met een bar. De linker zijgevel is geheel vernieuwd bij een restauratie in 1970. Naast deze restauratie is het pand in de tijd diverse malen veranderd. Om die reden is er voor gekozen niet één bepaalde periode te laten domineren maar hier juist op voort te bouwen en de verschillende handschriften en opvattingen naast elkaar te laten bestaan. Er zijn waar nodig eigentijdse ingrepen toegepast. De deur staat als los element in de gemaakte wandopening zodat de originele indeling voelbaar blijft.

De centrale ontvangstruimte is flexibel te gebruiken als afgesloten ruimte voor voorstellingen en expositie of als open ruimte als kantine en ontmoetingsruimte. Het ontwerp bestaat uit een groot meubel met daarin een opslagruimte en de bestaande keuken. Het meubel kan middels schuif- en draaideuren dienen als afsluiting voor het creëren van een besloten ontvangst ruimte. De meubels zijn als ‘dozen’ in de ruimte ontworpen. Dit betreft een tijdelijke invulling van de kantine omdat de grotere transformatieplannen van het gehele bouwblok nog op zich laten wachten.