DAAD Architecten

Jongveestal te Reutum

In het bos op het erf van boerderij Erve Deperman te Reutum is op zichtafstand van de boerderij een jongveestal voor kalveren gerealiseerd. Dit bos is van oudsher een productiebos met eiken ten behoeve van de bouw van eigen bouwwerken. De situering zorgt ervoor dat er een samenhangend ruimtelijk complex ontstaat en de ruimtelijke relatie tussen erf en omringend gebied intact blijft. De jongveestal heeft zijn nok haaks op de nokrichting van de andere bestaande bouwwerken op het erf. Op deze wijze is de open zijde van de stal aan de zuidzijde gelegen hetgeen gunstig is met oog op dierenwelzijn.

De nieuw te bouwen jongveestal wordt ruimtelijk onderdeel van het ensemble aan gebouwen. In de lijn van de voor die tijd herkenbare gebouwde bouwwerken, stellen wij een eigentijdse vormgegeven kapschuur voor met tegelijkertijd overeenkomsten met de bestaande bouwwerken in materiaalgebruik en detail. Het wordt daarmee geen kopie van de bestaande bouwwerken.

De nieuwe schuur vormt een eigentijdse herkenbare toevoeging aan de huidige reeks, met een subtiel verschil in diepte kop/top gevels als overstek boven de deuren. In materiaal is de schuur opgebouwd uit een efficiënte staalconstructie en een betonnen kelder/vloer met houten gevels in verschillende richtingen.