DAAD Architecten

Keukenstudio Jaap Knegt te Emmen

Randvoorwaarden
De huidige keukenstudio is gesitueerd op de hoek van twee wegen op een industrieterrein met een relatief grootschalige bebouwing en bestaat uit een eenvoudige loods (ca. 1960) die in de loop van de tijd is uitgebreid met een aantal gemetselde volumes.
Doel van de (voorlopig laatste) ingreep is uitbreiding van het oppervlak tot het maximum toegestane op deze locatie, rekening houdend met een eventueel toekomstige splitsing in twee winkels.

Architectuur
De bouw van een nieuwe omhulling is aangegrepen om een eenheid te maken van de verscheidenheid aan vormen en materialen die in de loop van de tijd op deze plek zijn ontstaan. Deze omhulling bestaat uit twee schillen die oud en nieuw omvatten.
Beginnend op een lijn die exact 15 meter uit het hart van de wegen loopt, is de buitenste schil in rode keramische tegels rond het gebouw gezet.
Als blikvanger en met het oog op de eventueel toekomstige opsplitsing in twee delen is de zuidoost hoek van deze schil ‘geopend’, waardoor de huid van het tweede gebouw (glas en hout) zichtbaar wordt.

Projectgegevens
Opdrachtgever: J. Knegt Keukenstudio
Oplevering: 1998
BVO: 300 m2