DAAD Architecten

Kinderboerderij en Theehuis te Harkstede

Voor onze opdrachtgever Stichting Novo hebben we een kinderboerderij in het centrum van Harkstede ontwikkeld.
Novo gaat met hun gehandicapte cliënten de kinderboerderij en theehuis exploiteren. Ook gaan scholen, kinderdagverblijven en de ouderen van het woon/zorgcomplex (wozoco) de Appelhof gebruikmaken van de theeschenkerij en de kinderboerderij.
De locatie is een plek waar vroeger een schooltje heeft gestaan. De ruimte is het gebied tussen wozoco Appelhof en het hertenkamp. Deze ruimte is op te vatten als één groene ruimte. Door de nieuwe locatie in te richten als weide, met behoud van bestaande bomen, wordt het ruimtelijk samengetrokken met het hertenkamp. Hierdoor wordt het idee dat het ruimtelijk een geheel is versterkt.
Vanuit het centrum loopt een route onder het wozoco Appelhof door. Vanaf hier komt een pad door de weide naar het midden van het pad langs het hertenkamp. De nieuwe kinderboerderij staat op het kruispunt van de route en het pad langs het hertenkamp. Dit gebouw staat als object in de groene ruimte. De contouren van het schooltje dat hier gestaan heeft worden teruggebracht doormiddel van een betonpad in het gras.

Het gebouw
Het concept van het gebouw is een eenvoudig volume met een overstek naar de hoofdroute. Het gebouw is opgedeeld in twee delen. Het ene deel is geklimatiseerd, hier bevindt zich het theehuis. Het andere deel is de schuurruimte waar de stallen voor de dieren zijn. Ook staan hier een aantal verrijdbare dierenhokken voor kleine dieren. Deze hokken staan in de winter binnen, maar in de zomer staan ze verspreid over de weide.
Het dak is geknikt om het regenwater op te vangen. Door een grote goot komt het water in een grote vijverbak met goudvissen die in de stallen staat. Het water kan worden hergebruikt voor diverse doeleinden.

Projectgegevens
Opdrachtgever: Stichting Novo en Gemeente Slochteren
Oplevering: 2009
BVO: 250 m2