DAAD Architecten

Mobile Cottage

In opdracht van Alescon Diensten en Producten ontwierp DAAD een variant op de stacaravan; de Mobile Cottage (Mobile Cottage boekje). Het eerste prototype van de Mobile Cottage is geplaatst in het park ‘Vijftig Bunder’ in Midlaren.

Als antwoord op de gangbare, doorgaans slechts in theorie verplaatsbare, recreatiebungalows heeft DAAD Architecten in opdracht van Alescon Groen en Bouwen een mobiele woning ontwikkeld die te gast blijft in het landschap.
De basis is een simpel volume dat in de werkplaatsen van Alescon geproduceerd wordt en in 1 keer op zijn plek gezet kan worden. Dit basisvolume op kolommen ‘zweeft’ boven het landschap. De kopgevels bestaan uit opgeklapte terrassen die in het gebruik neergelaten kunnen worden. Afhankelijk van de plaatselijke regelgeving, locatiespecifieke kwaliteiten en persoonlijke woonwensen worden in het werk componenten aan dit volume toegevoegd. Dit kunnen uitbreidingen van het woonoppervlak zijn zoals een bednis, kast, eetplek, ruimte voor een stapelbed of een serre. Maar ook kunnen het elementen in de buitenlucht zijn als een terras, pergola, veranda, berging, houtopslag, entree, hellingbaan, trap naar het dak. Deze componenten bevinden zich op die plekken waar men de woning in of uit kan, uitzicht heeft, licht binnenlaat, etc. Terwijl een groot deel van het basisvolume voornamelijk gesloten is bevatten de componenten glas en draaiende delen. Aldus vormen de geprefabriceerde elementen de verbindingen met het landschap.
Deze meest eenvoudige vorm van het mobile cottage is ca. 32 m2 BVO. Dit is de basisvorm waaraan het entreecomponent is opgehangen. Met één extra toegevoegde component naar keuze is de mobile cottage 35 m2 BVO. Afhankelijk van vigerende bestemmingsplannen zijn ook grotere varianten (evt. langer casco) met meer componenten mogelijk. Doordat de gevel modulair is opgebouwd kunnen de componenten er eenvoudig aan gehangen worden en even gemakkelijk verplaatst of verwijderd. Ook kunnen in de loop der tijd nieuwe componenten worden toegevoegd of door bewoners zelf bedacht. Slechts enkele ‘componenten’ maken tientallen variaties in gebruik en uitwendige verschijningsvorm mogelijk. Individueel of in serie toegepast ontstaan zeer specifieke, situatieve oplossingen. In plaats van de ‘normale’ gestage vergroeiing met en kolonisatie van het landschap worden met deze tijdelijke woning elementen in het landschap geplaatst die zich als voorzichtige gasten gedragen.

Zie tevens de Country Cottage. Ook dit project is in opdracht van Alescon ontworpen.

Projectgegevens
Opdrachtgever: Alescon
Oplevering: 2006
BVO: 32 m2