DAAD Architecten

Omakotitalo, woonhuis Finse Eiland, Blauwe Stad

Wonen en recreëren op het Finse Eiland
Het Finse eiland maakt deel uit van een eilandenrijk in de Blauwe Stad.
De kenmerken van dit eiland zijn een informele sfeer met eenvoudige volumes vrij in het rietlandschap gepositioneerd. De woningen staan in een collectief ingericht landschap.
DAAD heeft een prijsvraagwinnend ontwerp gemaakt voor een woning die in dit gebied gebouwd gaat worden. Met een houten boothuis als beeldreferentie is OMAKOTITALO een horizontaal volume dat zich voegt in het rietlandschap.
Het volume, met een bouwvlak van 300m2, wordt volledig uitgevoerd in hout. Binnen dit volume zijn alle programma onderdelen opgenomen, inclusief verschillende privé-buitenruimten.
Er zijn vier typen privé-buitenruimten die elk op een eigen manier een overgang vormen tussen de woning en de omgeving. Het betreft een omsloten terras, een loggia, een open terras zwevend boven het maaiveld en een veranda. Op sommige plaatsen is het dak weggelaten of werkt de doorlopende lattenstructuur als pergola of scherm. De verschillende onderdelen zijn te spiegelen of te verplaatsen waardoor elke oriëntatie mogelijk is. Op deze wijze wordt voldoende privacy gewaarborgd.
Enkele delen van de gevel zijn te openen; door deze opzij of omhoog te schuiven of naar beneden te klappen. In het gebruik levert dit allerlei mogelijkheden op tussen dag- en nacht-, zomer- en wintergebruik. Als de bewoner er niet is staat de woning als een gesloten volume in het landschap, als de bewoner aanwezig is opent dit volume zich, komen het terras en de veranda tevoorschijn. De huid lijkt op afstand gesloten, dichter bij gekomen blijken gevel en dakvlakken verschillende maten van transparanties te bezitten.
Met de keuze voor open of gesloten geveldelen kiest de bewoner niet alleen voor een beeld, maar vooral ook voor de veranda gesloten zijn, terwijl de slaapkamerdeuren naar de veranda geopend blijven of de loggia ’s winters tot wintertuin worden omgebouwd.
Door de beleving van het landschap via deze als buitenkamers vormgegeven terrassen te laten verlopen is met OMAKOTITALO een manier van wonen gevonden die feitelijk recreëren is.
Ook in routing kent OMAKOTITALO een verschil tussen een zomer en een wintergebruik. Alle verblijfsruimten zijn vanuit een centrale hal en gang te bereiken, maar als het weer dat toelaat kunnen alle ruimten ook van buitenaf, via de buitenruimten worden bereikt. Er ontstaat een nieuwe routing die het mogelijk maakt de woning op een andere manier te ervaren en te gebruiken.

Projectgegevens
Opdrachtgever: Geveke Ontwikkeling BV
Oplevering: verwacht 2007/2008
BVO: 200m2