DAAD Architecten

Aula Selwerderhof te Groningen

Na jaren van achterstallig onderhoud en slechte gebruiksmogelijkheden heeft de aula van de Selwerderhof te Groningen een grondige renovatie en verbouw ondergaan.

De Aula is een gemeentelijk monument daterend uit de wederopbouw periode na de oorlog. Je ziet bij veel na-oorlogse gebouwen dat deze in de loop der tijd beetje bij beetje zijn aangepast en verbouwd waarbij elke keer het gebouw meer en meer het originele ontwerp en kwaliteit verloren gaat. De Gemeente Groningen heeft dit echter willen voorkomen en met oog voor het bijzondere gebouw een plan gemaakt voor renovatie en verbouw. De monumentale en architectonische waarde is herkent en daarbij werd DAAD ingeschakeld om het ontwerp te maken. Er is goed gekeken naar de monumentale waarde het gebouw, het interieur en het meubilair.

Uit een analyse van het originele ontwerp uit 1958 van de Groninger architect stadsuitbreiding en volkshuisvesting J.H.Wilhelm bleek dat er een aantal onderdelen uiteindelijk anders zijn uitgevoerd. Het ontwerp uitgangspunt was om in deze verbouwopgave de originele ontwerpgedachte vast te houden en juist niet een eigentijdse stempel van de architect op het gebouw te drukken.

Vier wezenlijke punten zijn aangepakt namelijk het verbeteren van de functionaliteit en routing van het gebouw, het vervangen van het verouderde meubilair, het herstellen van de originele kleuren en de alle storende niet originele toevoegingen als kabels en gootjes zijn verwijderd.¬†Daarnaast zijn een aantal duurzaamheids maatregelen getroffen om de energielasten drastisch omlaag te brengen. Onder andere het glas is vervangen, de vloer ge√Įsoleerd en op het dak zijn 60 zonnepanelen geplaatst. Het meest in het oog springende onderdeel is de nieuwe deur en projectiewand in de aula. Voorheen was dit een somber en verstopte dichte deur. In de nieuwe situatie is het schitterende uitzicht permanent te bewonderen door een grote houten taatsdeur met glas.

Rond de zomer periode zal ook het omringend terrein en landschap worden aangepakt waardoor het gebouw in het groen komt te staan en is er vanuit de aula een schitterend vergezicht op de achterliggende wille natuur.