DAAD Architecten

Schaapskooi en kapschuur te Balloo

De bouw van de schaapskooi met een wolatelier te Balloo afgerond. In 2011 is de voormalige schaapskooi afgebrand en heeft DAAD architecten een ontwerp gemaakt voor een nieuwe schaapskooi met kapschuur, wolatelier en mogelijk een dienstwoning.

De twee schuurvolumes omsluiten samen een centraal erf. De beide gebouwen openen zich naar het erf en dragen bij aan rondom (nieuwe) doorzichten op en over het erf richting het Balloërveld en de achterliggende es. De nieuwe schaapskooi is een combinatie van een traditionele drentse houtconstructie, een kenmerkende rieten kap met een eenduidige hoofdvorm (lage goten en horizontale nok). De typische donkere houten gepotdekselde gevelbekleding in verschillende richtingen wordt afgewisseld met horizontale lamellen ten behoeve van meer licht en ventilatie in de kooi. Dit patchwork spel van verschillende gevelvlakken met de zichtbare constructie geeft een eigentijdse maar ook drentse uitstraling aan de schaapskooi.

Het wolatelier heeft overeenkomstig de schaapskooi een eenduidige hoofdvorm in dezelfde richting met een terugkerende patchworkgevel. In afmeting, wijze van constructie en dakbedekking van golfplaten is het wolatelier ondergeschikt aan de schaapskooi.

Aan het wolatelier zal in een tweede fase een dienstwoning ten behoeve van de herders worden gebouwd. Op dit moment worden hier de betreffende plannen en procedures voor uitgewerkt.