DAAD Architecten

Klein Corpus, fase 2 te Groningen

Tussen de Laan Corpus den Hoorn en de Semmelweisstraat in Corpus den Hoorn te Groningen wordt een groot gedifferentieerd nieuwbouwplan gerealiseerd.
De nieuwbouw wordt gerealiseerd in drie fasen. Er komen onder andere 83 koop- en huurappartementen, een multifunctioneel centrum (MFC), kinderopvang en de Boerhaaveschool. De werkzaamheden voor de eerste fase zijn inmiddels gestart.
De eerste fase bestaat uit de Boerhaaveschool, een gymzaal en daarboven 43 koop- en huurappartementen.
In de tweede fase, wordt op de begane grond een multifunctioneel centrum (MFC) gerealiseerd met daarnaast bergingen voor de woningen. Via 2 autoliften zijn de 70 parkeerplaatsen op de eerste en tweede verdieping bereikbaar. In 6 lagen daarboven bevinden zich 24 huur appartementen.

De stedenbouwkundige regels van het plan Kappler zijn uitgangspunt:

01 – 3 onafhankelijke gebouwen in het landschap
02 – gebouwen reageren op achterliggend stratenpatroon
03 – elk gebouw heeft een privĂ© en openbaar deel
04 – gebouw in de vorm van meander; maximaal gebruik van de kavel
05 – elk gebouw bestaat uit torens
06 – hoog gebouw naast de Boerhavenflat
07 – er is een relatie met de woningen aan de noordzijde; bezonning
08 – maximale footprint op de 1ste verdieping
09 – parkeervoorzieningen op eigen terrein
10 – kavel maximaal toegankelijk.

De meandervorm is het uitgangspunt voor de relaties en samenhang tussen de gebouwen. Een meanderende plint van metselwerk loopt door in de verschillende fases, en beweegt zich over de onderste drie lagen. Daarop staan verschillende hogere volumes in een iets donkerder sortering metselwerk. Op verschillende plekken wordt de plint opgetild en zweeft deze boven het maaiveld. Hieronder bevinden zich ronde volumes met entrees en/of bergingen. De ontsluiting van de entrees vindt allen plaats vanaf de Semmelweisstraat. Aan de kop nabij de rotonde is een rechthoekig volume onder de plint geschoven met daarin het MFC en vormt zo een transparant accent naar de rotonde.
Het materiaalgebruik en detaillering van fase 1 wordt zoveel mogelijk overgenomen bij fase 2. Twee subtiel verschillende metselwerk sorteringen maken onderscheid tussen openbare functies en woonfunctie.

Projectgegevens
Opdrachtgever: Nijestee en gemeente Groningen
BVO: 6.015 m2