DAAD Architecten

Sterrenbuurt te Delfzijl

In opdracht van woningbouwvereniging Acantus is voor de herstructureringswijk Sterrenbuurt in Delfzijl Noord een plan ontwikkeld voor 26 woningen in de huursector. De woningen zijn in eerste instantie bedoeld voor ouderen.
Vanuit het stedenbouwkundige plan is het voorgestelde type rijwoningen. De woningen zijn  ontworpen met het woonprogramma op de begane grond. Onder de kap ontstaat een ruimte die beschouwd kan worden als overmaat. Hiervoor zijn een aantal mogelijke indelingen bedacht waaruit de huurder kan kiezen. Afhankelijk van de leefsituatie van de huurder kan hij hier proberen zijn woonwensen naast het standaard woonprogramma waar te maken. Het plan omvat twee woningtypes die gerelateerd zijn aan de oriëntatie van de rij. Beide plattegronden proberen door middel van een ruimtelijke diagonaal door de woning een verbinding te leggen tussen wonen, slapen en eten. Door middel van schuifdeuren kan de woning aangepast worden, van gesloten kamers naar een open ruimte.
Met oog op de doelgroep is voor de buitenruimte gezocht naar een oplossing waarbij het binnengebied open en groen blijft en de bewoners kunnen kiezen voor het wel of niet onderhouden van een tuin.
Aan de woningen is een terras gesitueerd. Het terras is gescheiden van de buren door middel van de berging. Vlak langs het terras loopt het pad waarmee de woningen van de achterkant worden ontsloten. Aan de andere kant van het pad zijn tuinen gepositioneerd die bij de woningen horen. Door de ruime maat van het terras en de waarborg van privacy door middel van de berging, is de behoefde om de tuinen af te schermen met hekken niet aanwezig. Zo behoudt het binnengebied een open en groen karakter waardoor vanaf het terras genoten kan worden van, niet alleen de eigen tuin, maar ook het groen van de aangrenzende tuinen. Daarnaast ontstaat de mogelijkheid om de tuinen te ruilen. Bewoners die geen zin of fysiek niet in staat zijn om een tuin te onderhouden kunnen deze aan de buren ‘schenken’ waardoor een gevarieerd beeld ontstaat en de bewoners vrijheid krijgen om de omgeving zelf in te richten.

Projectgegevens
Opdrachtgever: Acantus Vastgoed
Oplevering: 2003
BVO: 5.000 m2