DAAD Architecten

Tuinhuis te Zeegse

Voor een loopbaanconsulent hebben we een kantoor ontworpen in de vorm van een tuinhuis bij een woning aan de rand van een es in Zeegse. Het ontwerp voegt zich in de bestaande omgeving.
Het volume staat vrij van het bestaande woonhuis zodat het zicht van de openbare weg op de es achter de woning behouden blijft. Het volume staat half verscholen tussen de beplanting van de tuin. Door het geheel40 centimeterin de grond te laten zakken ontstaat er een goede verhouding ten opzichte van de bestaande bouwdelen. Middels een aantal treden is het verdiepte terras op vloerniveau te bereiken. Het terras vormt een besloten buitenplek als uitloop van de werkruimte.
Het gebouwtje wordt uitgevoerd in metselwerk. Een rode baksteen wordt als klamp verwerkt met een patroon van stenen met en zonder holling. Dit patroon is zo bedacht dat het op verschillende manieren te lezen is.
Aan de zijkant van het gebouw bevinden zich te openen houten schermen waarin het patroon van het metselwerk in doorloopt. Door deze schermen te openen wordt aan de ene zijde de route naar de entree begeleid en ontstaat aan de andere zijde het beschutte terras. Door de te openen delen is het zichtbaar of het tuinhuis in gebruik is of niet.
Het karakter van de werkzaamheden van de opdrachtgever is het geven van nieuwe perspectieven aan de cliƫnten. Dit is in het ontwerp vertaald door ramen te plaatsen gericht op specifieke elementen als de es, de lucht of de voet van een boom.
Met haar zorgvuldige materialisering en detaillering ontstijgt het tuinhuis het niveau van een bijgebouw.

Projectgegevens
Opdrachtgever: particulier
Oplevering: 2008
BVO: 27 m2