DAAD Architecten

Woning te Amsterdam

Voor onze opdrachtgever is een cascowoning ontworpen. Een woning die in de loop van de tijd ingevuld zal gaan worden. Architectuur, het product dat de ontwerper geacht wordt te leveren, staat doorgaans op gespannen voet met de factor tijd.
Eerst is er meestal te weinig tijd om een ontwerp te maken. Gedurende de bouwtijd zijn verrassingen zelden aangenaam, omdat zij altijd gemaakte afspraken over kwaliteit en tijd zullen ondermijnen. In een ideale situatie is de controle over het product totaal en de bouwtijd teruggebracht tot nul. Ook na de oplevering blijft tijd een lastige factor, want dan begint de periode waarin de bewoners/gebruikers en het klimaat vrij spel krijgen op de architectuur.
Indien het ontwerpproces niet als de absolute definitie van een eindpunt, als een proces dat met een schone lei begint en eindigt bij de oplevering, wordt opgevat biedt de factor tijd onvermoede perspectieven. Het verhaal van de architectuur wordt dan niet door de architect alleen geschreven. Deels was het er al en het wordt verdiept, gewijzigd en aangevuld met de invloeden van de opdrachtgever, de locatie en het klimaat, het vakmanschap van de bouwers en de dynamiek van de stad en het landschap.
De uiteindelijke indeling van deze woning wordt pas bepaald als de opdrachtgever er in woont. Op de verdieping zijn delen van vloeren weggelaten om de vrijheid te creƫren deze open te houden of deels met hout in te vullen. Door deze strategische ingrepen zijn vele indelingsvarianten mogelijk.
Architectuur heeft, in tegenstelling tot veel andere media, het vermogen alle zintuigen aan te spreken, de mens anders te positioneren. Zij biedt visuele, akoestische en tactiele belevingen die complex en divers zijn en daarom dichterbij de mens staan.
De woning is zo smal mogelijk gemaakt om optimaal van de bezonning gebruik te kunnen maken. De strook van 1 meter die overblijft, zal in de loop van de tijd ingevuld worden als een onverwarmde kas. Door de trap naar de verdieping in de kas te plaatsen wordt in het naar boven gaan alle zintuigen aangesproken. De overgang van warm naar koud, de geur van de bloemen, de ervaring dat je buiten je huis treedt en het horen van de geluiden van de stad.

Projectgegevens
Opdrachtgever: particulier
Oplevering: 2004
BVO: 140m2