DAAD Architecten

Woningbouw in Amersfoort

DAAD ontwierp 4 rijen met stadswoningen rondom het nieuwe Puntenburgpark en langs de Mondriaanlaan gelegen in het nieuwe Eemkwartier kort achter het station in Amersfoort.
De woningen zijn door één hand ontworpen maar hebben ieder een eigen architectonische uitdrukking gekregen afhankelijk van de plaats van de woningen binnen het stedenbouwkundig plan. Gemeenschappelijke noemer is een vriendelijke stedelijkheid.
De woningen aan de Mondriaanlaan zijn echte stadswoningen, stevig en robuust. Toch is elke woning apart herkenbaar, dit is gedaan door elke erker net anders uit te voeren, de plaatsing van de vensteropeningen te laten variëren per woning en de hoekwoning een extra accent te geven. Aan de straatgevel is een kleine stoepzone gecreëerd die bij de woning hoort en voor net voldoende afstand zorgt om de privacy op de begane grond te waarborgen. De woning is flexibel te gebruiken, bijvoorbeeld door te wonen op de verdieping, koken en eten op de begane grond, of andersom. Aan de achterzijde een riant dakterras en tuin, berging en parkeerplaats op eigen terrein.
De woningen langs de as van de Mondriaanlaan naar het park hebben een tweezijdige oriëntatie, een privé-tuin aan de achterzijde en een terrasstrook aan de voorgevel, georiënteerd op demiddagen avondzon. De terrasstrook zorgt voor voldoende privacy. Door variaties in raam en erkerplaatsing, de hoogteverschillen in het terrein en verbijzondering van de hoekwoning is ook hier elke woning anders. De ver overstekende dakranden, uitgebouwde entrees en erkers zijn een hedendaagse invulling van wat je een typisch Amersfoortse woning zou kunnen noemen.
De woningen aan het park zijn zodanig geplaatst dat elke individuele woning ‘afleesbaar’ is. De eigen entree is duidelijk vormgegeven. Vanuit de eetplek is zicht naar twee kanten over het park. Ook hier twee buitenruimtes; een tuin en op de tweede verdieping een ruim dakterras met uitzicht op het park.
De huizen tegenover de bestaande bouw van het Soesterkwartier lijken op de woningen langs de as maar zijn op een aantal punten aan de specifieke locatie aangepast door ze een wat meer stedelijk karakter te geven.
Hoewel de planonderdelen een eigen karakter hebben blijft het een geheel door te kiezen voor een rode handvorm baksteen en een donkere dakpan die in alle plandelen wordt toegepast Deze keuze is afgestemd op de keuze van de andere architecten binnen het plan Meesterwerk waardoor een harmonisch gevelbeeld zal ontstaan.

Projectgegevens
Opdrachtgever: AM Wonen
Oplevering: eind 2010
Aantal woningen: 44 woningen