DAAD Architecten

Woon- werkhuis te Groningen

De factor TIJD in het ontwerp is een van de belangrijke thema’s in het werk van DAAD Architecten. In diverse projecten onderzoekt DAAD de invloed van TIJD op het ontwerp, de consequenties van vertraging of versnelling in het ontwerp- en uitvoeringsproces.
In de woning van Hoogland en Versteegh is het thema tijd in praktijk gebracht. Architectuur wordt  hier proces, het is een project zonder vooraf vastgelegd eindbeeld. De woning is een transformerend proces, een project dat zich in de tijd ontwikkelt.
Begin 1997 betrokken Wouter Hoogland en Hannah Versteegh DAAD Architecten bij hun ‘bouwloods’ in Groningen. Het ontwerp van de hand van projectarchitect Eric de Leeuw kwam tot stand na een serie indringende gesprekken met de opdrachtgevers en bestond uit een eenvoudig en krachtig concept weergegeven in een kleine maquette. De tuin werd opgetild tot op het niveau van de eerste verdieping waaronder een ruimte ten behoeve van stalling motor en paard. Met de verdiepingshoge open tuinruimte blijft het zicht vanaf het Zuiderdiep op de boom in de tuin gewaarborgd. Daarboven drie lagen van het torentje met woon-/leef-/werk-/slaapvertrekken en een omloop buiten langs, zoals een Japans huis, met de trappen en het toilet.
Met de maquette en tekeningen van de principes waarmee de dubbele gevel zou worden opgebouwd werd de bouwvergunningsaanvraag ingediend. De opdrachtgevers wilden de woning zelf gaan bouwen en vroegen de gemeente medewerking aan een project dat zich in de tijd zou gaan ontwikkelen. De kennis en ideeën ingebracht door ingehuurde vaklieden of vrijwilligers op de bouw, voortschrijdende inzichten van opdrachtgevers- of ontwerperszijde, de wijze waarop het zonlicht binnenvalt, nieuwe technieken en materialen, dit alles zou het uiteindelijke resultaat gaandeweg gaan vormen.
Ondertussen is het torentje al bijna tien jaar bezig gerealiseerd te worden. Op gezette tijden komt een medewerker van de gemeente langs om de voortgang te bespreken. Af en toe worden de architecten geraadpleegd bij nieuw opgeworpen vragen, maar meestal is het in het werk al opgelost door de ‘meester van het werk’ en zijn handlangers. De kwaliteit die op deze wijze tot stand komt is vele malen hoger dan ooit door de architect alleen op papier kon worden gezet. Naast een team van uitstekend samenwerkende, gelijkgestemde, vakbekwame partners is de factor TIJD een essentiële voorwaarde geweest voor het slagen van dit project.

Op donderdag 26 april 2007 is het woon- werkhuis van DAAD in Groningen uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2007 Regio Noord.
Het gebouw is hiermee tevens genomineerd voor BNA Gebouw van het Jaar 2007.

Op zaterdag 23 juni 2007, de Dag van de Architectuur, zijn in Groningen de prijswinnaars bekend gemaakt van de jaarlijkse Groninger Gebouwenenquête; zowel het Groninger publiek als een vakjury koos uit veertien genomineerde gebouwen de beste drie. DAAD Architecten won hierbij de ‘Speciale Prijs’!

Het woon- werkhuis in Groningen van DAAD is tevens opgenomen in het Jaarboek Architectuur van Nederland 2006>07.
Zie voor een beschrijving ‘(Ver)bouwen in de tijd’ van Piet Vollaard op ArchiNed (http://www.archined.nl/nieuws/verbouwen-in-de-tijd).
Publicatie in DASH   (Delft Architectural Studies on Housing)  bijzonder Ecohuis/ Eco House.

 

 

Projectgegevens
Opdrachtgever: Hoogland en Versteegh
Ontwerp/Oplevering: 2007