DAAD Architecten

Woonhuis te Leens

De woning is gelegen aan de rand van een recent uitbreidingsplan aan de oostkant van het dorp Leens. De kavel heeft een weids uitzicht over het Noord-Groningse wierdenlandschap. Vlakbij kijkt men uit op een voormalige wierde in het landschap en in de verte de borg Verhildersum.
De basisvorm van de woning is een éénlaags volume met een kap en de nok in het midden. De woning vormt zich rond een groot terras met pergola.
De interne organisatie van de woning wordt bepaald door een aantal dikke wanden in noord-zuid richting. Tussen deze wanden bevinden zich verschillende functionele zones met daarin onder andere de slaapvertrekken, keuken of woonkamer. De keuken en woonkamer met extra hoge plafonds worden van elkaar gescheiden door een openhaard als onderdeel van een dergelijke dikke wand. In de nok van de kap is een ruimte voor een slaapplek voor kinderen.
De voorgevel heeft een introvert karakter met een fijne detaillering. In de donker bruine metselwerkgevel met terug liggende voeg, bevinden zich kleine openingen met kozijnen achter het metselwerk. Een aantal witte kozijnen, vlak met het metselwerk en een gemetselde rollaag geven meer detail aan de gevel. De entree van de woning onderscheid zich door middel van een diepe nis in het metselwerkvlak. De overige gevels zijn gericht op het terras en landschap. Deze gevels bevatten voornamelijk grote puien en ramen en zitten in een vlak van donker houten delen behandeld met een duurzame beits.

Projectgegevens
Opdrachtgever: Particulier
Oplevering: april 2011
BVO: 220 m2