DAAD Architecten

ZORGERF De Vlieger (wonen en werken)

Het bestaande erf van een tuindersbedrijf in Hoogeveen moet getransformeerd worden om geschikt te worden voor een woon- en werkgemeenschap. Deze gemeenschap is bestemd voor mensen met een autisme spectrum stoornis (ASS) al of niet in combinatie met een verstandelijke beperking. Onze opdrachtgever heeft reeds een zorgcamping met logeerhuis opgezet. (voor meer informatie: Zorgcamping ‘de Vlieger’ )

Als ruimtelijk concept voor deze locatie is het erfprincipe gekozen. De volumes liggen zo dicht bij elkaar dat er een besloten erf ontstaat. Met een juiste positie van de zichtlijnen ontstaan er een goede verbindingen tussen de gebouwen onderling maar ook met de omgeving.

De identiteit van het erf met zichtbare gebruiksfuncties is open en toegankelijk. Door de gebouwen, inclusief het bestaande huis, duidelijk een relatie met elkaar aan te laten gaan ontstaat er een herkenbare eenheid. Het bestaande huis, uit de jaren 60,  wordt verbouwd tot winkel. Het huis wordt bekleed met hout en voorzien van een nieuw dak zodat het volledig wordt opgenomen in het nieuwe geheel.
Op het erf staan gebouwen opgetrokken in baksteen en hout met gedekte natuurlijke kleuren. Het erf past goed in haar context door een landelijke en sobere uitstraling.

http://www.zorgkamperen.nl/