DAAD Architecten

Nominatie Houtprijs 2006: Lighthouses te Groningen

Aanvullende toelichting Houtprijs

Ontwerp
Met het Lighthouse worden de voordelen van gecontroleerde werkplaatsproductie gekoppeld aan de wens om voor elke situatie een specifieke oplossing te ontwerpen. Het ontwerpproces kent een aantal regels. De modules waaruit een Lighthouse wordt opgebouwd zijn gestandaardiseerd: een stalen frame waarop twee houten dozen van 6 bij4 meter(3 meterhoog). Er zijn vier typen deuren en vensters die op verschillende posities in de gevels kunnen worden geplaatst.

Materialen
Met een houten bekleding kan een Lighthouse een informeel uiterlijk gegeven worden. In geval van een binnenterrein bijvoorbeeld, kan een dergelijk materiaalgebruik goed aansluiten op de bestaande sfeer. Maar ook als contrasterend element, een baken zoals in de Rabenhauptstraat, is een houten bekleding een mogelijkheid. De houten delen worden horizontaal toegepast zodat de naden tussen de volumes in de stapeling verdwijnen.
Het terras op het tweede maaiveld, de gevels en plafonds manifesteren zich hier als een grote sculptuur op het dak. Door het hout onbehandeld te laten verandert het beeld van het Lighthouse in de loop van de tijd. Een andere toepassingsmogelijkheid van hout is bekleding met shingles. Kleine ruwhouten plankjes worden dakpansgewijs op de onderconstructie bevestigd.

Voor meer informatie: houtprijs 2006

Zie project: Lighthouses te Groningen