Skip to content

Deelname aan pilot Architect aan Zet

Hoe versnel je het bouwproces en herclaim je als architect je autonomie? DAAD Architecten is een van de bureaus die deelneemt aan Architect Aan Zet (AaZ), een pilot die vergunningsvrij (ver)bouwen binnen de versterkingsopgave mogelijk maakt.  

Acht tot veertien weken is niet uitzonderlijk voor een vergunningsaanvraag, maar nu was de goedkeuring voor de herbouw van een boerderij in Garmerwolde binnen één dag verleend. “Door de proceduretijd te verkorten”, aldus architect Rob Hendriks, “komt er eindelijk schot in de vaak al jaren voortslepende bevingsellende van veel gedupeerden.”

Echter, aan deze ene dag ging wel een langer proces vooraf.  Vóór indiening diende er bij de de stadsarchitect goedkeuring te worden verleend wat betreft de bestemming en welstand. Daarnaast dienden er vele tijdrovend te verkrijgen bewijsstukken bij een externe kwaliteitsborger te worden ingediend.

De verwachte uitkomst van de pilot is een situatie waarin gecertificeerde bureau’s verantwoordelijk zijn voor het gehele proces, inclusief de toetsing aan het bouwbesluit. “Veel grote en middelgrote bureaus zoals DAAD doen al aan kwaliteitszorg, legt Hendriks uit. “Op deze manier wordt dubbele toetsing door de gemeente voorkomen en kan er sneller worden gebouwd. “

Het aanvragen van een omgevingsvergunning hoeft dan dus niet meer en ook hoeven er geen leges (kosten) meer te worden betaald. “Architect Aan Zet zou kunnen bijdragen aan de verdere professionalisering van het architectenvak”, aldus Hendriks. “Het is voor ons een kans om de regie in het ontwerpproces te hernemen.” 

Eind 2023 zal blijken of de pilot verder wordt uitgerold.

Wilt u meer weten over Architect Aan Zet of bent u benieuwd of uw project in aanmerking komt?
Neem dan contact op met versterkenenvernieuwen@groningen.nl