DAAD Architecten

Koninklijk bezoek voor Bargerveense schapen

Donderdag 27 september zal de schaapskooi in Bargerveen officieel geopend worden door koning Willem-Alexander. De duurzame schaapskooi is ontworpen door DAAD Architecten en zal onderdak gaan bieden aan zo’n 1000 schapen en 110 runderen.

De schaapskooi kenmerkt zich door een harmonieuze leefomgeving voor mens en dier. De schuren zijn door een verspringende strook in de nok voorzien van ventilatie en daglicht. Vanaf een publiek balkon in de schaapskooi hebben ook bezoekers een uitzicht op de dieren. Onder de overstekken van de schuur bevinden zich nestkasten voor dieren uit de omgeving.

De eigentijdse schaapskooi is sterk verankerd in het Drentse landschap.  De daken zijn met hun begroeiing geïnspireerd op de plaggenhutten van veenarbeiders in de tijd van de ontginning. Doordat de daken met gras begroeid zijn, is er een zachte overgang in het landschap. Vanaf het dak van het gebouw kunnen bezoekers genieten van een weids panorama-uitzicht over de omgeving en de schapen zien vertrekken van en naar de heide.

Duurzaamheid is bij de bouw van de schaapskooi gewaarborgd, doordat gebouwd is met lokale materialen. Ook is er gebruik gemaakt van de natuurlijke hoogteverschillen in de omgeving. Doordat deels onder de grond is gebouwd, wordt er een natuurlijke koeling bewerkstelligd.

Het is nog even wachten tot de daken en landschap goed begroeid zijn, maar vanaf nu kunnen bezoekers en herder genieten van een prachtige locatie met schaapskooi, rundveestal, machineberging, wolatelier, bedrijfswoning en restaurant.