Skip to content

DAAD Architecten + Hollandse Nieuwe maken winnend ontwerp voor gemeentehuis

Het winnende ontwerp voor de revitalisatie van het gemeentehuis in het Drentse Exloo staat in het teken van openheid en duurzaamheid. Zo belichaamt het concept dat DAAD samen met interieur bureau Hollandse Nieuwe ontwikkelde de ambities van de Gemeente Borger-Odoorn voor de toekomst. Aan de selectie deden twee andere architectenbureau’s mee.

Belangrijkste uitgangspunten in het ontwerp zijn circulariteit en hergebruik. Zo worden bestaande bouwdelen niet gesloopt, maar geopend naar de omgeving en opnieuw in hun kracht gezet. Materialen, zoals de karakteristieke kozijnen van het architectenduo Alberts & van Huut, worden hierbij zoveel mogelijk hergebruikt.

Hart van het ontwerp vormt de nieuwe raadzaal, die centraal in het complex wordt gesitueerd. Hier wordt letterlijk het democratische proces ‘zichtbaarder’ gemaakt, onder andere  door het doorbreken van de gesloten wanden met grote ramen. Aan weerszijden ontstaat zo een open blikveld op wat zich in de raadzaal afspeelt.

De vernieuwde architectuur, die de verbinding tussen buiten en binnen zal versterken,
geeft uiting aan de wens om van het gemeentehuis een waar  ‘Huis van de Gemeente’ te maken, een publieke plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten in openheid en verbondenheid.

Meer weten? Blijf op de hoogte via LinkedIn,  Instagram of Facebook .