Skip to content

De kroon op het Ebbingekwartier deel 3 – De betrokkenheid van DAAD bij het Ebbingekwartier

Momenteel legt DAAD Architecten de laatste hand aan het tekenwerk voor “De Kroon op het Ebbingekwartier” in Groningen. Deze naam is zowel letterlijk als figuurlijk gekozen. Het silhouet  van de drietal geschakelde woontorens vormt een kroon en als laatste ontwikkeling van het Ebbingekwartier vormt het ook de kroon op het werk van ruim twee decennia stadsontwikkeling. Er worden 31 appartementen gerealiseerd, variërend van 82 m2 tot 313 m2. De architectuur van dit woongebouw refereert naar het industriële verleden van deze plek in de Stad.


DAAD en het Ebbingekwartier

DAAD Architecten is vanaf het begin tot het eind betrokken bij de ontwikkeling van het Ebbingekwartier. De invulling van de schotsen 1 en 2, ter hoogte van de Korreweg, is naar ontwerp van het architectenbureau S333. Het bureau leverde in 1994 de winnende inzending in bij Europan. DAAD Architecten deed de technische uitvoering en directievoering van de deze schotsen die 2002 gereedkwamen.

In 2009 werd Het Paleis in Groningen, eerder bekend onder de naam Bloemsingel 10, geopend. In het voormalig scheikundig laboratorium is door DAAD Architecten een ontwerp gemaakt voor een cultureel woon-werkgebouw. Naast ateliers, studio’s appartementen en diverse bedrijfsruimten vinden hier vele culturele activiteiten plaats. Het pand is gelegen in de noordwesthoek van het Ebbingekwartier, waar ook de eerste “schotsen” werden gerealiseerd.

Het concept van de oorspronkelijke schotsen werd uiteindelijk vervangen door bouwblokken met binnenwerelden. Bij de laatste twee bouwblokken van het Ebbingekwartier is DAAD Architecten ook betrokken:

  • Momenteel in aanbouw en in verkoop: 37 grondgebonden woningen en 31 appartementen. De architectuur van de woningen refereert aan het industriële verleden van de plek.
  • DAAD Architecten verzorgt de technische uitwerking voor de Ebbingehof. Dit complex, ontworpen door de architect Moriko Kira, is een CPO initiatief van aspirant-bewoners voor een woongemeenschap voor 50-plussers.

Het gehele Ebbingekwartier staat bovenop de parkeergarage van het Boterdiep. Het is de grootste éénlaagse parkeergarage van ons land (1200 plaatsen) waarvoor DAAD Architecten eerder het technische tekenwerk verrichtte.