DAAD Architecten

Aanleginrichting autobrug te Vlieland

De aanleginrichting is een brugdek dat aan één zijde scharnierend bevestigd is aan de wal en aan de andere zijde omhoog en omlaag kan bewegen. Bij wisselende waterstanden kunnen de veerboten zo altijd aanmeren en kunnen de mensen gemakkelijk van de wal op het schip komen. Hoog boven het brugdek staat, op vier palen, een ruimte met daarin de motor die het brugdek op en neer kan doen bewegen doormiddel van staalkabels. Op het vaste land en bij alle eilanden staat een dergelijke aanleginrichting. Alleen op het eiland Vlieland staat nog een hele oude inrichting die aan vervangen toe is.
Allereerst was het de bedoeling de standaard aanleginrichting met de motorruimte geheel uit witkunststof op het eiland te plaatsen. Voor de eilandbewoners was dit echter geen optie. Rijkswaterstaat heeft daarom aan DAAD Architecten gevraagd om de aanleginrichting anders vorm te geven.
De speelruimte voor ons was klein omdat het principe van het brugdek en de motor op hoge palen gehandhaafd blijft. Wat overblijft, is het vormgeven van de motorruimte en de kleuren te bepalen van de rest.
Doel van DAAD Architecten was om de motorruimte minder opvallend te doen laten zijn. We hebben gekozen voor een glazen behuizing in een stalen kader.
Hierdoor is het mogelijk door de ruimte heen te kijken en verandert de sfeer, de kleur van het gebouw afhankelijk van het licht.

Projectgegevens
Opdrachtgever: Rijkswaterstaat
Oplevering: 2003