DAAD Architecten

IABR – 2016 – The Next Economy

Het projectatelier van het IABR (Internationale Architectuur Biennale Rotterdam) in Groningen heeft afgelopen jaar gewerkt aan de opgave ‘Hoe kan de energietransitie een wenkend perspectief opleveren voor de economische en ruimtelijke kwaliteit van stad en regio?’. Hier werd aandacht aan besteed in de projecten Biobased Delfzijl, Duurzaam Onderdendam, Energy Port Eemshaven en Smart City Groningen.

DAAD heeft voor het dorp Onderdendam in samenwerking met landschapsarchitecten Van Paridon x De Groot, Enno Zuidema Stedebouw en de werkgroep HOO! (Houd Onderdendam Overeind) een verkennend onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek schetst een toekomstbeeld voor een duurzaam en veilig Onderdendam 2040. Er is door Van Paridon en de Groot een visie gemaakt op de schaal van het hele dorp met een collectieve aanpak. Hiervoor maakte DAAD Architecten verschillende voorstellen voor een woningtype om deze op een integrale wijze van schade te herstellen en of te versterken en te combineren met verduurzaming. Dit resulteerde onder andere in een nieuw gebouwtype; het Gronings vakwerk. Dit is een oplossing voor rijwoningen waar doormiddel van een houten vakwerk de woningen worden verstevigd en met isolatieproducten uit eigen landbouw worden geïsoleerd.

In de The Nordic City NL en The Nordic City ENG brochures kunt meer lezen over de resultaten van het IABR projectatelier in Groningen. Zie ook de eerder gepubliceerde artikelen over het IABR Project-atelier in Groningen artikel IABR in Noorderbreedte en Artikel IABR in DVHN en de publicatie in DVHN.

Tentoonstelling IABR
Vanaf eind april 2016 zijn de resultaten van Projectatelier Groningen, waaronder het werk van DAAD, te zien in Rotterdam als één van de ankerpunten van de hoofdtentoonstelling IABR–2016–THE NEXT ECONOMY. Op de tentoonstelling zijn onder andere de maquettes van de integraal verbeterde woningtypes te zien. De resultaten gaan ook op tournee door de provincie Groningen, om lokaal het gesprek verder te voeren en de resultaten in de praktijk te brengen. Lees hier meer over de tentoonstelling.