DAAD Architecten

Studie zorgerven

Onderzoek naar kansen voor een zorgeloos dorpsleven.
Nieuwe Erven is een onderzoek naar eigentijdse woonvormen voor dorpsbewoners met en zonder behoefte aan ondersteuning. Nieuwe Erven is een samenwerking tussen Onix, DAAD Architecten en Peter de Kan en kwam tot stand met dank aan het Stimuleringsfonds voor Architectuur.
Hoe kan een zorgeloos, gelukkig dorpsleven er in deze tijd uitzien en welke rol speelt architectuur daarin? We hebben gezocht naar eigentijdse woonvormen voor dorpsbewoners met en zonder zorgbehoefte, voor jong en oud. In vier modellen worden voorbeelden getoond die laten zien wat er kan gebeuren als mensen op een ‘Nieuw Erf’ gaan wonen.
In mei 2006 bracht het ministerie van VROM het rapport ‘Ouderen onder dak’ uit. Een onderzoek naar wonen, welzijn en zorg voor ouderen in kleine dorpen. In het rapport wordt onder andere geconstateerd dat er veel ouderen in kleine dorpen graag in hun vertrouwde omgeving willen blijven wonen, ook wanneer ze afhankelijk worden van zorg. Wegens het ontbreken van geschikte woonzorgcomplexen zijn ze vaak gedwongen hun dorp te verlaten. Ze gaan dan in het ‘hoofddorp’ in een (grootschalig) zorgcomplex wonen.
Naast ons cahier en een website [www.nieuweerven.info] zijn we ook met een expositie over het onderzoek op ‘tournee’ door zo veel mogelijk dorpen in Midden-Drenthe gegaan. De keet met expositie heeft van medio april t/m juni2009 inMidden-Drenthe rondgereisd. Zo duurde ons onderzoek voort. Doel van de expositie was o.a. de relevantie en haalbaarheid van de gepresenteerde voorstellen te toetsen. Verder wilden we het met bezoekers hebben over ‘ouder worden in je dorp’. We hebben daarvoor een spel ontwikkeld, waarmee op een ontspannen manier wezenlijke thema’s aan de orde kunnen komen. Als een bezoeker de keet weer verlaat is hij/zij doordrongen van de issues die wellicht nu -maar zeker in de toekomst- in zijn/haar eigen situatie zullen gaan spelen.
Na de rondreis wordt de expositie uitgeleend aan verschillende architectuurcentra in Nederland. In ons cahier kunt u alvast lezen waar het onderzoek ons tot vandaag heeft gebracht.

Projectgegevens
Onderzoek i.s.m.: Onix Architecten en Peter de Kan grafisch ontwerp
Jaar: 2009