DAAD Architecten

Winkels en woningen te Nieuw Buinen

In Nieuw Buinen wordt door een groep ondernemers een project ontwikkeld voor de bouw van winkels en woningen. Het nieuwe gebouw is gelegen naast een MFA en een lagere school. Er is een stedenbouwkundig plan gemaakt waarin een nieuwe ontsluitingsweg met een nieuwe watergang worden gecombineerd. Daarnaast wordt aan de noordzijde het openbaar groen uitgebreid en een grote waterpartij gepland. In deze setting is een carré vorm als 2-laags bouwblok voorgeschreven, met een alzijdig karakter en een gelaagd bouwvolume.
Het gebouw kent door de organisatie en de diverse uitwerkingen geen achterkanten. Door het terugleggen van de gevel ten opzichte van de kolommen ter plaatse van de winkels ontstaat een gelaagde gevel en kan men beschut winkelen. Het totaal aantal woningen op het deck wordt afgestemd op de bewonersvraag en kan zelfs gefaseerd worden gebouwd. De woningen zullen deels in houtskeletbouw met houten gevels worden uitgevoerd. De precieze indeling en de afmetingen volgen uit de wensen van toekomstige bewoners.
Uitgangspunt voor het ontwerp vormen de verschillen in de oriëntatie en programma.
De zuidzijde is de belangrijkste zichtzijde met de toegang vanuit de hoofdstraat. Hieraan zijn de entree van de grootste winkels en de entree van de woningen gelegen. De kolommen worden hier doorgetrokken tot aan de bovenkant van de borstwering, waarin de naam van het gebouw kan worden verwerkt. Aan deze zijde worden de woningen op de 1e verdieping in metselwerk uitgevoerd. De oostzijde vormt met de entrees van de kleinere winkels een kleinschaliger winkelpromenade, de kolommen zijn niet doorgetrokken. Hierboven zijn buitenruimten voor de woningen gelegen. Aan de westzijde ligt het park met een groene uitstraling en de laad- en losruimte van de supermarkt. Deze gevel wordt met begroeiing uitgevoerd behalve bij de laad- en losruimte voor de vrachtwagens. De noordzijde met op de begane grond bergingen voor de woningen de vluchttrap krijgen een groengevel en de bloemenwinkel, (met buitenverkoop) een metselwerkgevel.