DAAD Architecten

Cahier #2: Lighthouse – Wonen op het tweede maaiveld

Cahier #2 downloaden klik hier 

‘Het tweede maaiveld is een opgetild straatniveau, waarop alle functies, die ook op het eerste maaiveld aanwezig zijn, een plek vinden.’
Voor velen is de binnenstad een aantrekkelijk woongebied. Ruimte om te bouwen is er echter nauwelijks. Behalve op de daken; daar ligt een prachtig stedelijk landschap te wachten op verkenning. Wonen op dit tweede maaiveld in binnensteden is ondertussen op veel locaties een realistische mogelijkheid. Volledig geprefabriceerde woningen kunnen op de daken worden geplaatst.

Het Lighthouse is ontwikkeld als zo’n woning; een prefab tweede maaiveld woning, die binnen de huidige regelgeving en vigerende bestemmingsplannen gebouwd kan worden. Met de oplevering van het project in de Rabenhauptstraat te Groningen in het voorjaar van 2005 is opnieuw een belangrijke stap gezet in het ontwerpproces van het Lighthouse. Na een intensieve discussie tussen opdrachtgever, ontwerper en constructeur en de bouw van een prototype in november 2003, een maquette schaal 1:1, is met deze realisatie aangetoond dat een droom een DAAD kan worden. Van de ervaringen, opgedaan in dit proces van ontwerp, prefabricage, transport en bouw, doen wij in dit tweede DAAD-Cahier verslag.