DAAD Architecten

Resultaten projectatelier Onderdendam IABR The Next Economy

Op donderdag 10 maart werden tijdens de sneak preview van het IABR (Internationale Architectuur Biennale Rotterdam) in Groningen de resultaten van het gehele projectatelier in Groningen gepresenteerd.
Hoe kan de energietransitie een wenkend perspectief opleveren voor de economische en ruimtelijke kwaliteit van stad en regio? Dat was de opgave waaraan het afgelopen jaar is gewerkt. Hier werd aandacht aan besteed in de projecten Biobased Delfzijl, Duurzaam Onderdendam, Energy Port Eemshaven en Smart City Groningen.

DAAD presenteerde bij de Sneak Preview van het IABR het verkennende onderzoek voor het dorp Onderdendam dat in samenwerking met landschapsarchitecten Van Paridon x De Groot, Enno Zuidema Stedebouw en de werkgroep HOO! (Houd Onderdendam Overeind) in het dorp Onderdendam is uitgevoerd. Dit onderzoek is een verkenning naar een duurzaam en veilig Onderdendam 2040. Er is door Van Pariodon en de Groot een visie gemaakt op de schaal van het hele dorp met een collectieve aanpak. Hiervoor maakte DAAD Architecten verschillende voorstellen voor een woningtype om deze op een integrale wijze schade herstel en of versterking te combineren met verduurzaming. Dit resulteerde onder andere in een nieuw gebouwtype; het Gronings vakwerk. Dit is een oplossing voor rijwoningen waar doormiddel van een houten vakwerk de woningen worden verstevigd en met isolatieproducten uit eigen landbouw worden geïsoleerd. Dit is te lezen in een artikel over de sneakpreview van het IABR in het Dagblad van het Noorden. Download hier de publicatie in DVHN.

Zie ook de eerder gepubliceerde artikelen over het IABR Project-atelier in Groningen artikel IABR in Noorderbreedte en Artikel IABR in DVHN.

Vanaf eind april 2016 zijn de resultaten van Projectatelier Groningen, waaronder het werk van DAAD, te zien in Rotterdam als één van de ankerpunten van de hoofdtentoonstelling IABR–2016–THE NEXT ECONOMY. De resultaten gaan ook op tournee door de provincie Groningen, om lokaal het gesprek verder te voeren en de resultaten in de praktijk te brengen.