Skip to content

Renovatie karakteristiek winkelpand

Voor de renovatie van een karakteristiek winkelpand in Groningen maakte DAAD Architecten meerdere plannen, alvorens werd gekozen voor een nieuwe bekleding met steenstrips. Door een zorgvuldige inpassing is de kwaliteit van het architectonisch beeld versterkt.

Achter de gevel van het aan het A-kerkhof gelegen winkelpand gaan eigenlijk twee panden schuil. Midden jaren vijftig zijn de panden samengevoegd en van één nieuwe gevelbekleding in steenstrips voorzien. De wijze waarop de gevelopeningen zijn gepositioneerd en de strips zijn aangebracht getuigen van een grote zorgvuldigheid.

Eind 2019 ontstond een onveilige situatie toen er enkele van de oorspronkelijke steenstrips loslieten van de gevel en naar beneden vielen. De gevel was duidelijk aan vernieuwing toe. Met andere gevelbekledingen dreigde een kwaliteit van het karakteristieke pand verloren te gaan en werd de aansluiting op de aangrenzende panden problematisch. 

Ook technisch bleek hernieuwde bevestiging in combinatie met gevelisolatie een uitdaging. Om de oneven gevels en verschillen in lijmlagen te compenseren is uiteindelijk gekozen voor het uitvlakken van de hele gevel met specie.

De hierop geplakte steenstrips hebben een belangrijk voordeel, omdat ze nu ook de ‘hoek om kunnen’, waarmee de neggekanten van de gevelopeningen zijn verbeterd. Daarnaast zijn de strips langer dan reguliere bakstenen, waardoor een horizontaal bijna Dudok-achtig effect ontstaat. 

Het heldere gevelbeeld dat in het oorspronkelijke plan ontstond door de plaatsing van de gevelopeningen en het gebruik van de steenstrips is in de renovatie behouden en versterkt.


Betrokken partijen

 

 

Wil je meer weten over onze renovatie projecten ?  
Blijf op de hoogte via LinkedInInstagram of Facebook .