Skip to content

Tentoonstelling Bouw Anders

Heb jij de moed om echt anders te bouwen?

De gemeente Groningen wil met de manifestatie en tentoonstelling ‘Bouw Anders’ een impuls geven aan alternatieve vormen van woningbouw in de stad, die tegelijkertijd betaalbaar zijn.

Samen met 16 andere architecten geeft DAAD in de tentoonstelling een antwoord op de vraag hoe Groningen mooier, diverser en groener wordt. In ons project SKÚR, een samenwerking met KUUB, onderzoeken we de vraag hoe samenwonen op een boerenerf ook echt collectieve méérwaarde krijgt.

De tentoonstelling ‘Bouw Anders’ is nog de hele maand oktober op werkdagen te zien in de hal van het gemeentelijk gebouw aan het Zuiderdiep 98.

Tentoonstelling Bouw Anders
Adres: Gedempte Zuiderdiep 98, Groningen.
Periode: Vrijdag 7 oktober t/m donderdag 3 november
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag, van 9.00-17.0u

DAAD heeft ruime ervaring opgedaan in het ondersteunen van unieke opdrachtgevers en het vertalen van hun woonwensen. Meer over collectief particulier opdrachtgeverschap en de meerwaarde van een architect leest u hier. Onderstaande herbestemmingsprojecten geven een beeld van onze visie op anders wonen en bouwen op weg naar een duurzamere samenleving. 

SKÚR | Friesestraatweg Groningen 
Voormalige Borgmanschool | Hortusbuurt Groningen
Het Paleis | Boterdiep Groningen 

Hieronder kunt u meer lezen over SKÚR, het project dat DAAD in samenwerking met KUUB en de Gemeente Groningen realiseert in het kader van de architectuurmanifestatie Bouw Anders.  

SKÚR | Friesestraatweg Groningen

Hoe wil jij #samenleven met elkaar?

In het wooncollectief SKÚR zoeken KUUB, DAAD en de toekomstige bewoners naar een antwoord op die vraag. Een monumentale Oldamster boerderij aan de Friesestraatweg zal ruimte gaan bieden aan nieuwe wooneenheden en nog veel méér van collectieve meerwaarde.

Een gedeelde jacuzzi? Of toch liever een gezamenlijke logeerkamer, boomgaard of deelhond? Zodra mensen het eens worden over hun waarden en woonwensen, lijken de mogelijkheden eindeloos. In dit stadium van het project onderzoeken we welke opties er op het boerenerf mogelijk zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een deel-, nest-, of binnenbuitenhuis? 

De ambitie is om uit de ruim 400 geïnteresseerden een zo gevarieerd mogelijke bewonersgroep samen te stellen. Ook mensen met een kleinere portemonnee krijgen de kans hun eigen woonruimte mee te co-creëeren.

In nauwe samenwerking met de gemeente Groningen werken DAAD en KUUB samen aan de ontwikkeling van een haalbaar plan, zodat SKÚR een nieuw stukje Groningen wordt waar mensen niet alleen samenwonen, maar ook echt samen léven en blijven leren van elkaar.

Meer informatie over SKÚR is te vinden op de website skurgroningen.nl. 

Heb jij ook een idee om anders te wonen en bouwen?
Neem contact met ons op via info@daad.nl. Wie weet kunnen we samen bijdragen aan een steeds aangenamer noordelijk woonklimaat!