Aardbevingsbestendige woonhuizen te Overschild

Na de ondersteuning van de opdrachtgevers om de ontwerpvraag helder te krijgen, heeft DAAD Architecten voor diverse woonhuizen in Overschild het ontwerp gemaakt en de bouwkundige uitwerking gedaan. Samen met de bewoners worden unieke woningen ontworpen, waarbij ontwerp en techniek hand in hand gaan. DAAD streeft hierin naar eigentijdse architectuur met een regionale verankering.

Woonhuis Meerweg 

Voor hun huis in het Groningse aardbevingsgebied hadden de opdrachtgevers één duidelijke wens: zij wilden hun oude huis kunnen blijven voelen in hun nieuwe woning.

Het ontwerp dat DAAD maakte is een eigentijdse vertaling geworden van de woning die door instortingsgevaar geheel moest worden herbouwd. Zo verwijzen de gevelindeling en speklagen nog naar de oude woning waar ooit een buurtwinkel was gevestigd, evenals de dakvorm. Passend in de traditie van de streek zijn de woning en schuur in één volume gevat.

De gevel is nadrukkelijk niet geheel gereconstrueerd, maar krijgt door de diepere negge’s een abstractere en modernere uitstraling. In combinatie met de hergebruikte bakstenen in de plint ontstaat zo een verrassend beeld dat op subtiele wijze verwijst naar geschiedenis van het huis en het door aardbevingen geteisterde gebied.

De sloop van het oude gebouw bood ook verschillende kansen. Waar in de oude situatie de schuur zich naast de woning bevond, is deze nu achter de woning gesitueerd. Dit zorgt niet alleen voor een vrije achterom maar ook voor een betere oriëntatie op de zon. De informele achterzijde is bovendien uitgevoerd in hout, als vrijere tegenhanger van de formele voorzijde die zich conformeert aan de baksteen traditie van het dorp.

Om het oude huis voel- en beleefbaar te maken, zijn veel materialen hergebruikt. Naast de in wir war gemetselde bakstenen in de voorgevel, is dit bijvoorbeeld het geval met het hout van de kapconstructie waarvan de trap is gemaakt en verschillende wanden zijn bekleed.

Alle materialen die niet hergebruikt konden worden zijn vervangen door materialen die duurzaam zijn en mooi verouderen. Zo zijn goot, kroonlijst en de speklagen niet slechts wit gestuukt (zoals vroeger gewoonte was in minder gegoede kringen) maar uitgevoerd in natuursteen. Op het dak zorgt een sortering van verschillende kleuren pannen voor een gevoel van patina welke recht doet aan de bewogen geschiedenis van het huis.

In 2022 maakte Platform GRAS de podcast Nieuw uit Nood over het ontwerpproces van het huis aan de Meerweg. Via onderstaande links zijn de afleveringen te beluisteren. 
Aflevering 1
Aflevering 2