Skip to content

Pareltje voor Drentse cultuur en natuur

Bij de uitreiking van de Drentse Architectuurprijs 2021 werden die architecten geprezen die er, ondanks een teruggetreden overheid, aanbestedingsregels en risico- en kostenbeheersing, in slagen de de kwaliteit van de leefomgeving te verrijken.

DAAD viel helaas niet in de prijzen, maar ontving wel een zeer lovend jury rapport. Zo noemde de jury onze recreatiewoning in Roderesch: een pareltje voor de Drentse cultuur en natuur”. Hier kunnen wij, samen met opdrachtgever Het Drentse Landschap zeer zeker trots op zijn. Meer over dit project lees je hier.

“De architecten wilden laten zien dat verleden en heden geen afgesloten eenheden zijn, maar vooral als een continuïteit beschouwd moeten worden.” 

Jury Rapport Huis Landweer

Architect: DAAD | Opdrachtgever: Het Drentse Landschap

Dat de parels echt verstopt zitten in het Drentse landschap laat deze vakantiewoning in het bosgebied Noorderduinen zien. We troffen een stel dat hier op vakantie was en die enorm genoten van de plek. 

De verbouwing van deze bijna 100 jaar oude recreatiewoning in het bosgebied Noorderduinen daagt uit om met andere ogen naar de omgang met erfgoed en recreatiewoningen in Drenthe te kijken. Omdat het oude houten gebouw niet meer voldeed aan de hedendaagse eisen, was het voornemen om het te slopen. Tot dat bleek dat dit een van de laatste houten recreatiewoningen uit de vooroorlogse periode is. DAAD Architecten maakt de waarde van het gebouw voelbaar, door het vrijwel geheel in takt te laten, zorgvuldig te isoleren en te voorzien van een nieuwe glazen aanbouw. In al zijn eenvoud is de aanpak bijzonder. Oud en nieuw zijn in het huis goed leesbaar, terwijl het verlengde rood pannendak en de houten latjes tegen de uitbouw voor eenheid zorgen. De architecten wilden laten zien dat verleden en heden geen afgesloten eenheden zijn, maar vooral als een continuïteit beschouwd moeten worden. En dat werkt. Bijzonder is dat het huis daarbij voelbaar maakt hoe onze relatie met de natuur in de afgelopen eeuw veranderde. Het oude huis biedt een veilige, beschutte plek tegen de natuurlijke elementen; terwijl de glazen uitbouw juist de natuur volop laat beleven. Het is een pareltje voor de Drentse cultuur en natuur.

Lees hier het gehele jury rapport. 

Fotografie: Walter Frisart en Frank van der Velde