Huis Landweer te Roderesch

Stichting ‘Het Drentse Landschap’ heeft DAAD Architecten gevraagd een ontwerp te maken voor een nieuwe recreatiewoning. Hierin moesten de kenmerken van de bestaande woning bewaard blijven. Het doel was recht te doen aan de voormalige eigenaar die deze woning en het omliggende bos aan de stichting heeft geschonken. Wel dient de recreatiewoning te voldoen aan alle hedendaagse eisen.

Voor DAAD Architecten was dit aanleiding om onderzoek te doen naar de historie van de bestaande woning. Hieruit bleek dat deze woning, gebouwd in 1924, één van de laatste authentieke recreatiewoningen in Drenthe is en dus zeker van cultuurhistorisch waardevol belang is. Daarom maakte DAAD Architecten in plaats nieuwbouw, een spectaculair ontwerp voor de renovatie met een uitbreiding, volledig gemaakt van biobased materialen. De opdrachtgever liet zich verrassen.

De oorspronkelijke woning is in ere hersteld en verlengd met een transparante woonkeuken. Hierdoor is een spannend contrast ontstaan tussen het intieme bestaande huisje en de openheid van de woonkeuken. Dezelfde maat en schaal van de gevel en het doorlopende dak maakt het tot één geheel.

De recreatiewoning dat middenin het bos tussen Roderesch en Steenbergen staat, is in 2020 erg in trek bij vakantiegangers die rust zoeken. Meer hierover is te lezen in dit artikel.

Fotografie: Walter Friso en Frank van der Velde