Stichting ‘Het Drentse Landschap’ heeft DAAD Architecten gevraagd een ontwerp te maken voor een nieuwe recreatiewoning met respect voor het bestaande huisje. Uit onderzoek naar de historie van de woning van de bestaande woning bleek dat deze woning, gebouwd in 1924, één van de laatste authentieke recreatiewoningen in Drenthe is en dus zeker van cultuurhistorisch waardevol belang is. De opdrachtgever liet zich verrassen door een plan voor behoud en uitbreiding.
Passend bij de uitgangspunten van het bestaande houten huisje en het omliggende bos is de verduurzaming van het bestaande gebouw en de nieuwe uitbreiding volledig gemaakt van biobased en hergebruikte materialen. Juist de toepassing van dampopen biobased geïsoleerde constructie zorgt voor een goede conservering van het monumentale huisje en geeft een gezond een aangenaam binnenklimaat.
Bestaande materialen als wanden, deuren, kozijnen en dakpannen zijn opnieuw gebruikt. De oorspronkelijke woning is verlengd met een transparante woonkeuken geheel uit hout en glas. Hierdoor is een spannend contrast ontstaan tussen het intieme bestaande huisje en de openheid van de woonkeuken. Dezelfde maat en schaal van de gevel en het doorlopende dak maakt het tot één geheel.
De recreatiewoning dat middenin het bos tussen Roderesch en Steenbergen staat, is in 2020 erg in trek bij vakantiegangers die rust zoeken. Meer hierover is te lezen in dit artikel. Meer over de transformatie van het ontwerp van DAAD is hier te lezen.
Fotografie: Walter Frisart en Frank van der Velde