Biobased paviljoen te Orvelte

Dit paviljoen in Orvelte, dat is ontworpen in 1997, biedt onderdak aan een educatieve functie en diverse faciliteiten voor de boerencamping. He was zijn tijd ver vooruit en heeft een Welstandsprijs gewonnen. Het paviljoen is biobased en een goed voorbeeld van bouwen met materialen uit de nabije omgeving.

De natuurlijke, duurzame en milieuvriendelijke materialen zijn, waar mogelijk, in het zicht gelaten en ondertussen op natuurlijke wijze verouderd. De kringloopmaterialen zoals larikshout, hennep en leem zijn op een zodanige manier bevestigd dat toekomstige demontage (en hergebruik) tot de mogelijkheden behoorde.

Door de opzet van het paviljoen was het mogelijk om het klimaatbeheer op een lowtech-wijze te regelen. Hierbij staat het dak staat (los) boven een aantal geïsoleerde volumes. Deze tropenconstructie zorgt voor een koel klimaat in de zomer en geeft beschutting in de winter. De daglichttoetreding en zonwering is in dit ontwerp te regelen door grote schuifdeuren in de buitenschil. Door deze opzet is slechts een minimum aan energie nodig om de ruimten duurzaam te verwarmen en te verlichting. Koeling is niet noodzakelijk.

Ondertussen is het paviljoen van eigenaar gewisseld en heeft het zijn oorspronkelijk functie verloren. Daarbij is het verbouwd en doet het geen recht meer aan de beschreven uitgangspunten.