Vensterschool Het Korenspoor te Groningen

De vensterschool ligt in het Molukkenplantsoen in Groningen. Dit is een langgerekt park uit het uitbreidingsplan van Berlage uit 1928-1932. De oorspronkelijke Groninger school werd gebouwd na de Tweede Wereldoorlog. In de jaren negentig werd de school uitgebreid met een hoger bouwdeel.

Toen de school in 2002 opnieuw uitgebreid moest worden met een kinderdagverblijf en elf lokalen. dreigde het paviljoen-achtige karakter in het park definitief te verdwijnen. Dit wilden we voorkomen en daarom introduceerden we een innovatief concept met een opdeling in drie gebouwen: een entreegebouw, een schoolgebouw met nieuwe lokalen en een kindercentrum. Deze drie volumes zijn dichtbij bestaande gebouwen geplaatst. Hierdoor wordt ruimte gecreƫerd voor een ruim middengebied met verbindingen en doorzichten naar het park.

De drie gebouwen worden met elkaar verbonden door de passage. De portalen zijn zo licht mogelijk uitgevoerd, zodat het zicht vanaf de straat op het park behouden blijft. In samenwerking met kunstenares Annelies Dijkman, zijn in het dak gekleurde glasplaten aangebracht met een fragment van de wereldkaart. Bij mooi weer worden de gekleurde beelden geprojecteerd op de grond. Het materiaalgebruik van baksteen en donker hout zorgt voor samenhang tussen de gebouwen.

Fotografie: Christiaan de Bruijne