Woonhuis te Laag-Keppel

De kwaliteit van de architectuur van dit woonhuis wordt ontleend aan een heldere constructie, een hoogwaardige materialisatie en een zeer zorgvuldige detaillering. De bouwlocatie is in feite het achterste deel van de tuin bij de voormalige dorpspastorie. Binnen de contouren van de rooilijnen en de bestaande bomen is de positie van het huis gekozen.

Dit woonhuis wordt gekenmerkt door een eenvoudig langgerekt volume met een overstekende kap die een veranda vormt aan de zuidkant. Elke verblijfsruimte is aan deze veranda gelegen. Het woonniveau is half verhoogd met daaronder een kelderruimte met facilitaire functies. De voordeur is te bereiken door middel van een loopbrug. De materialisering is natuurlijk en puur: een dak van gebakken pannen, gevels van vooral hout en met een genuanceerde dekkende kleurstelling voegt het gebouw zich zorgvuldig in de omgeving.

In 2007 vulden ongeveer 8300 leken, professionals en architecten een internetenquête in. Dit was de door Faro architecten opgezette “Architectuur Smaaktest Nederlandse Woningbouw”. Hierin werd gevraagd een oordeel te geven over 100 vooraf geselecteerde gebouwen. DAAD Architecten scoorde met dit project te Laag Keppel als enige hoog in drie categorieën. Het project eindigde bij de architecten op de 1e plaats, bij de leken op de 5e plaats en bij de professionals op de 8e plaats. Ook is dit gebouw de winnaar van BNA Gebouw van het jaar 2006 regio Oost.