Aula Selwerderhof te Groningen

De begraafplaats Selwerderhof is ontworpen door de tuin- en landschapsarchitect Jan Vroom en de bestaande aula is ontworpen door J.H.M. Wilhelm. Typerend van het gebouw was dat de routes van buiten naar binnen werden begeleid door elementen als een pergola, hal, luifel of overstek. Na ruim 60 jaar voldeed de aula niet meer. Zo functioneerden een aantal ruimten niet meer en werd het interieur erg gedateerd en verrommeld.

Veel vraagstukken zijn in de verbouwing opgelost door de oorspronkelijke ontwerpuitgangspunten van de architect toe te passen. Zo is de dichte servicedeur vervangen door een betonnen kader en glas. Dit zorgde voor een nieuwe volwaardige uitgang die in de route is opgenomen. Daarnaast is de aula weer op de tuin georiënteerd, doordat de weg rondom het gebouw aan de achterzijde is opgeheven.

De koffiekamer is functioneler geworden, door deze met de aula te verbinden. Deze kamer heeft tevens een directe toegang tot de keuken en naar buiten met openslaande deuren. De ruimte heeft tot slot een ruimere opzet gekregen. Naast verbetering van de toegankelijkheid, zijn de installaties verduurzaamd en is het gebouw waar mogelijk was, geïsoleerd. Het gebouw is met deze renovatie toekomstbestendig geworden en heeft haar oorspronkelijke glans teruggekregen.

Fotografie: Marianne Berkhoff