Leger des Heils te Emmen

Het voormalig postkantoor aan de Weerdingerstraat in Emmen is getransformeerd tot kortdurende opvang voor het Leger des Heils. Het functionalistisch ontwerp is van architect Coen Bekink en stamt uit 1973. Het gebouw is gestript tot op het betoncasco en vandaaruit opgebouwd tot een duurzaam en energiezuinig complex met op de begane grond kantoren en gemeenschappelijke ruimten. Op de verdiepingen bevinden zich de kamers voor de crisisiopvang. In het voormalige sorteercentrum zijn zelfstandige appartementen voor de kortdurende opvang gerealiseerd.

In het ontwerp van de nieuwe gevels zijn de ontwerpuitgangspunten van Bekink op eigentijdse wijze vertaald in natuurlijke materialen. De horizontale banden zijn van zink en de invullingen van hout waardoor het gebouw een warme en vriendelijke uitstraling krijgt. Het interieur is licht en uitnodigend en de bestaande draagconstructie is duidelijk afleesbaar aanwezig. Met deze afleesbare herbestemming vertelt het gebouw het verhaal van wat het Leger des Heils doet: mensen weer een nieuwe toekomst bieden.