Zwembad De Slagen in Schoonebeek

De Slagen in Schoonebeek is in 1976 gebouwd als zwembad voor de medewerkers van de NAM. Het gebouw bestaat uit een rechthoekige plattegrond met daaraan toegevoegd twee 8-hoekige vleugels. Kenmerkend voor het brutalistische gebouw zijn de gevels van betonsteen en de trapeziumvormige ramen.   

Het ooit zo futuristische gebouw is in de loop van de tijd aangepast en oogde sleets en armoedig. Daarnaast kampte het zwembad in het dak/de schilconstructie met een condensatieprobleem. Ook moest er – zo bleek na nader onderzoek een nieuw ventilatiesysteem worden geïnstalleerd.  

Hieruit volgde een opdracht voor verdere verduurzaming. Zo werd het grootste deel van het dakpakket opnieuw opgebouwd en geïsoleerd, de gevels gereinigd en vernieuwd en zijn alle ramen en kozijnen vernieuwd. De bestaande verlichting werd vervangen door duurzame led-verlichting. Het geheel aan maatregelen heeft er toe geleid dat het zwembad vijftig procent minder stroom verbruikt.  

In het proces is er nadrukkelijk voor gekozen de bestaande architectuur zoveel mogelijk intact te houden en waar mogelijk te versterken. De vernieuwde installaties op het dak zijn met hout omkleed, evenals de vernieuwde entree en de achthoekige zijvleugels. De bekleding van houten latten met verschillende diktes geeft de gevel een golvend karakter, die past bij de dynamische functie van het gebouw.  

Door het hout, de nieuwe bronskleurige aluminium kozijnen en de nieuwe boeiboorden (de paneelbekledng boven de kozijnen en dakranden) krijgt het zwembad een warmere en eigentijdsere uitstraling. Zo ontstaat een gebouw dat zijn afkomst niet verloochent, maar wel weer vijftig jaar vooruit kan.  

Partners: 
Gemeente Emmen
Fysi-k Adviesbureau: Hermien Koerts  
Aannemer: Bouwbedrijf Bekman te Erica
Installatiebedrijf Homij te Groningen / E en W- installatie. 
Advies Installatie: EWZ te Heerenveen