Eelderzoom te Groningen

Op de plaats van de gesloopte Vuursteenflat in Groningen is het buurtje de Eelderzoom gebouwd. DAAD Architecten tekende het stedenbouwkundige plan, de speeltuin en de uitwerking van de overige delen. De Eelderzoom is als een nieuwe stempel opgevat met een specifiek karakter en samenhang. Het is ontwikkeld als een projectmatige vorm van particulier opdrachtgeverschap (CPO) in samenwerking met KUUB.

In de stedenbouw is voorgesteld om de weg, die aan de buitenzijde van het buurtje was geprojecteerd, naar de binnenzijde te verplaatsen zodat de woningen direct aan het landschap liggen. Ook is voorgesteld om vier soorten baksteen te kiezen, waarmee de vier deelplannen zijn gemaakt. De bewoners konden in het geheel mee-ontwerpen.

DAAD Architecten ontwierp ook één van de vier deelprojecten, waarin 21 verandawoningen zijn gerealiseerd . De begane grond van deze woningen is verhoogd, zodat goede overgangen  tussen privé en publiek kunnen worden gemaakt. Aan de westzijde steken terrassen uit de veranda’s, zodat de ecologische zone tot aan de gevel doorloopt.

Het blok is opgevat als een metselwerkmonoliet, waarin de verschillende buitenruimten worden uitgevoerd in hout. Hierdoor krijgen deze plekken een interieur-kwaliteit. De specifieke bewonerswensen zijn tot een belangrijk onderdeel van de architectuur gemaakt. Zo is de opbouw op de tweede bouwlaag voor elke woning uniek en zijn de bewonersopties in hout uitgevoerd.

Fotografie: Christiaan de Bruijne en Marianne Berkhoff