Laan Corpus den Hoorn te Groningen

Tussen de Laan Corpus den Hoorn en de Semmelweisstraat in Groningen wordt een groot gedifferentieerd nieuwbouwplan met drie gebouwen gerealiseerd. Het betreft een multifunctioneel programma dat onderwijs (De Boerhaaveschool), kinderopvang (De Blokkendoos), wijkvoorzieningen, een gymzaal en parkeren met wonen combineert. De ontwikkeling is ingezet met de manifestatie De Intense Stad.

Het ontwerp is gestoeld op een aantal regels van de Duitse stedenbouwkundige Johannes Kappler die in samwerking met de gemeente zijn opgezet voor deze locatie. Het project is in drie fasen gefaseerd die samen een eenheid vormen. Fase 1 en Fase 2 zijn de afgelopen jaren gerealiseerd en nu ook Fase 3 wordt gebouwd, wordt de ensemblewerking zichtbaar. Dit is uitgewerkt door DAAD Bouwkunde.

Een meanderende plint van metselwerk vormt de samenhang tussen de gebouwen. Hierop staan verschillende hogere volumes in een iets donkerder sortering metselwerk. Op verschillende plekken wordt de plint opgetild en zweeft deze boven het maaiveld. Hierdoor blijven de zichtlijnen van de naastgelegen straten intact. Hieronder bevinden zich ronde volumes met de entrees en/of de bergingen met houten en glazen gevelbekleding. Aan de kop nabij de rotonde is een rechthoekig volume onder de plint geschoven. Dit vormt zo een transparant accent naar de rotonde.

Fotografie: Marianne Berkhoff