Skip to content

Drentse Architectuurprijs 2021

Drentse Architectuurprijs 2021

De Drentse Architectuurprijs 2021 is uitgereikt. DAAD werd door de Jury geprezen om het ecologische en bio-based karakter van haar architectuur en de bijzondere relatie met het landschap en het verleden. 

28 parels van de Drentse architectuur, stedenbouw en landschapsontwikkeling vonden dankzij de prijs hun weg naar  een breed publiek. Klik hier voor meer info over de deelnemers. Onze felicitaties gaan natuurlijk naar de winnende architecten en opdrachtgevers.

DAAD zond 3 plannen in, waarvan er 2 voor de Juryprijs werden genomineerd. De Schaapskooi te Bargerveen en Huis Landweer te Roderesch. Beide projecten laten zien dat inspirerend opdrachtgeverschap leidt tot bijzondere architectuur. Samen kunnen we duurzame oplossingen vinden voor de urgente vraagstukken die nu spelen. 

Het Jury Rapport | Schaapskooi Bargerveen

Architect: DAAD | Opdrachtgever: Staatsbosbeheer, gemeente Emmen en Provincie Drenthe

Dit project won de tweede plek bij de Publieksprijs, wat vanzelfsprekend een grote eer is. Meer over dit project leest u hier. Hieronder leest u een fragment uit het jury rapport.

Een verwijzing naar het beeld van de Drentse plaggenhut doordat het landschap tegen de beide schaapskooien en het restaurant omhoog vouwt en daardoor een nieuw ensemble vormt, had de jury niet nodig om dit mooie project van DAAD te nomineren. […] Veel waardering heeft de jury voor het gebruik van bouwmaterialen die deels circulair en biobased zijn en grotendeels afkomstig uit de eigen bossen van Staatsbosbeheer. Ook de detaillering maakte indruk op de jury.