Deze acht woningen in Exloo zijn de eerste sociale huurwoningen in Nederland die geheel ecologisch zijn gebouwdMet een MPG van 0,48 voldoen de woningen ruim aan de eisen voor 2030. 
 
De woningen zijn geschikt voor zowel eenals tweepersoonshuishoudens. De compacte woningen met zadeldak refereren qua vorm naar het traditionele bakstenen huis maar zijn geheel uitgevoerd in milieuvriendelijke materialen zoals hout en stro.  
 
Door de situering van badkamer en slaapkamer op de begane grond zijn de woningen tevens levensloopbestendig. Tussen de woonen slaapkamer bestaat een directe verbinding, wat zorgt voor een verhoogde leefkwaliteit.  De bovenverdieping wordt leeg opgeleverd en kan flexibel worden ingedeeld. 
 
Een aansprekend gevelbeeld is gecreëerd door inventief gebruik te maken van de kwaliteiten van hout. Zo bestaat de gevelbekleding uit lariks latten die gemonteerd zijn in een steeds wisselend patroon, zoals dat ook te zien is bij veel Drentse houten schuren in de omgeving. 
Een visueel contrast hiermee vormt het robuuste houten kader rondom het woonkamerraam. Een ander accent is de overdekte entree, die ontstaat door de houten kap aan de voorzijde door te trekken. 

De ecologische woningen geheel zijn energieneutraal. Dankzij de damp-open constructie, een warmtepomp en PVpanelen op het dak zullen de bewoners het hele jaar in staat zijn in hun eigen energiebehoefte te voorzien. Het slimme en eenvoudige ontwerp maakt ecologisch wonen nu voor iedereen betaalbaar. 

Het Houtblad publiceerde een uitgebreid artikel over de ecowoningen. Lees hier meer. 

Fotografie: Walter Frisart