Schaapskooi en kapschuur te Balloo

DAAD Architecten heeft de schaapskooi in Balloo ontworpen. Het erf in Balloo bestaat uit een grote kapschuur voor de schapen en een tweede schuur met een wolatelier, machine opslag en een dienstwoning.

Deze twee volumes omsluiten samen een centraal erf. De beide gebouwen openen zich naar het erf en dragen bij aan rondom (nieuwe) doorzichten op en over het erf richting het Balloƫrveld en de achterliggende es. De nieuwe schaapskooi voor circa 250 ooien is gebaseerd op een traditionele Drentse houtconstructie van inlands Lariks met een kenmerkende rieten kap. In detaillering en uitstraling krijgt het geheel een eigentijdse uitstraling. De donkere houten gevelbekleding in verschillende richtingen wordt afgewisseld met horizontale lamellen ten behoeve van daglicht en ventilatie in de kooi.

Het schuurvolume met het wolatelier en de woning heeft net als de schaapskooi een eenduidige hoofdvorm met een terugkerende patchwork-gevel. In afmeting, wijze van constructie en dakbedekking van golfplaten is het volume ondergeschikt aan de schaapskooi.

Bij de keuze voor de materialen is maximaal ingezet op toepassing van lokale biobased materialen welke enerzijds verwijzen naar traditionele bouwtechnieken en anderzijds herontdekt worden als circulaire / biobased toepassingen.

DAAD Architecten heeft zich niet alleen gericht op ecologisch bouwen, maar ook op de landschappelijke inpassing van het ontwerp. Meer hierover is hier te lezen.

Fotografie: Marianne Berkhoff