Schaapskooi en kapschuur te Balloo

DAAD Architecten heeft de schaapskooit in Balloo ontwerpen. Het erf in Balloo bestaat uit een grote kapschuur voor de schapen en een tweede schuur met een wolatelier, machine opslag en een dienstwoning.

Deze twee volumes omsluiten samen een centraal erf. De beide gebouwen openen zich naar het erf en dragen bij aan rondom (nieuwe) doorzichten op en over het erf richting het Balloƫrveld en de achterliggende es. De nieuwe schaapskooi voor circa 250 ooien is gebaseerd op een traditionele Drentse houtconstructie met een kenmerkende rieten kap, maar heeft een eigentijdse detaillering en uitstraling. De donkere houten gevelbekleding in verschillende richtingen wordt afgewisseld met horizontale lamellen ten behoeve van daglicht en ventilatie in de kooi.

Het schuurvolume met het wolatelier en de woning heeft overeenkomstig de schaapskooi een eenduidige hoofdvorm in dezelfde richting met een terugkerende patchwork-gevel. In afmeting, wijze van constructie en dakbedekking van golfplaten is het volume ondergeschikt aan de schaapskooi.

Fotografie: Marianne Berkhoff