Schaapskooi en kapschuur te Balloo

DAAD Architecten heeft het erf en de schaapskooi in Balloo ontworpen. De schaapskooi en de parkeerplaats liggen net buiten de es-rand in een randbrink waardoor de nieuwe schaapskooi verankerd is in het landschap. De gebouwen zijn tussen een dak van bomen geplaatst en hebben een alzijdig zicht rondom.

Het erf in Balloo bestaat uit een grote kapschuur voor de schapen en een tweede schuur met een wol atelier, machine opslag en een dienstwoning. Deze volumes zijn op organische wijze ten opzichte van elkaar geplaatst en omsluiten samen een centraal erf. De beide gebouwen openen zich naar het erf en dragen bij aan rondom (nieuwe) doorzichten op en over het erf richting het Balloƫrveld en de achterliggende es.

De nieuwe schaapskooi voor circa 250 ooien is gebaseerd op een traditionele Drentse houtconstructie met een kenmerkende rieten kap, maar heeft een eigentijdse detaillering en uitstraling. Het schuurvolume met het wolatelier en de woning heeft net als de schaapskooi een eenduidige hoofdvorm maar is in hoogte en materialisering ondergeschikt aan de schaapskooi.

Het ontwerp van de schaapskooi en kapschuur is ecologisch gebouwd. Meer hierover is hier te lezen.

Fotografie: Marianne Berkhoff