Schaapskooi te Bargerveen

Deze nieuwe schaapskooi aan de rand van het Bargerveen biedt onderdak aan de grootste schaapskudde van Nederland, een rundveestal, diverse werkruimten, een woning voor de schaapsherder en het restaurant Wollegras. In opdracht van Staatsbosbeheer, de schaapsherder, gemeente Emmen en de Provincie Drenthe heeft DAAD Architecten het ontwerp gemaakt en de realisatie begeleid.

Bij het ontwerp is als uitgangspunt genomen om maximaal gebruik te maken van onbehandelde natuurlijke biobased materialen uit de directe omgeving. De houtconstructie en de gevels zijn gemaakt van inlands hout uit de eigen bossen van Staatsbosbeheer. De gelamineerde houtconstructie staan op een betonnen plint met daartussen een verticale half open gevelbekleding. Deze structuur vormt de architectonische uitstraling van het gebouw. De open bekleding zorgt voor een natuurlijke ventilatie van de stallen.

De verbindingen van de elementen zijn zoveel mogelijk remontabel en in het zicht gelaten zodat in de toekomst bouwdelen eenvoudig gedemonteerd kunnen worden voor hergebruik. De grasdaken hebben een hoog soortelijk gewicht zodat de temperatuur binnen in de gebouwen constant is. De gebouwen vormen een eigentijdse Drentse nederzetting, welke een sterke verankering in het landschap heeft door de grasdaken. Onder de overstekken worden op diverse plaatsen nestkasten voor dieren opgenomen. Het complex wekt zoveel energie op dat het stroom levert aan het dorp Weiteveen.

Meer over de landschappelijke inpassing is hier te lezen.

Fotografie: Walter Frisart en Jette Marie Versteegh