Lighthouses Rabenhauptstraat te Groningen

De binnenstad van Groningen is een aantrekkelijk woongebied, maar ruimte om er te bouwen is er nauwelijks. Behalve op de daken, want daar ligt een prachtig stedelijk landschap te wachten op verkenning. Het wonen op dit tweede maaiveld is immers op veel locaties een realistische mogelijkheid en de regelgeving en vigerende bestemmingsplannen bieden de mogelijkheid om dit te doen. Daarvoor heeft DAAD Architecten een product ontwikkeld, genaamd Lighthouse.

De Lighthouse is een volledig geprefabriceerde woning die op bestaande daken kan worden geplaatst. Deze woning bestaat uit drie bouwlagen met op de onderste laag een buitenruimte. Door de opdeling in de verschillende bouwlagen, is de footprint beperkt en is de ruimtelijke beleving optimaal.

Voor de opdrachtgever Vlasblom Projectontwikkeling heeft DAAD aan de Rabenhauptstraat te Groningen deze vier van deze Lighthouses opgeleverd. Hiermee is een belangrijke stap gezet in het ontwerpproces van de Lighthouse.

Ook in samenwerking met Wouter Hoogland heeft DAAD aan het Gedempte Zuiderdiep een Lighthouse ontworpen.

Van de ontwikkeling en mogelijkheden van dit product is een Cahier gemaakt. Deze is als Cahier 2 hier in “Onderzoek eigen initiatief” te downloaden.