Ebbingekwartier te Groningen

DAAD is al lang betrokken bij de planontwikkeling van het voormalige Ciboga-terrein te Groningen. Zo heeft DAAD gewerkt aan de S333-schotsen, de parkeergarage Boterdiep en het Paleis. Uiteindelijk heeft DAAD een plan voor het laatste deelgebied mogen maken in opdracht van VAN Wonen.

Het ontwerp van DAAD Architecten bestaat voor een deel van het Ebbingekwartier uit een buurt in hoge stedelijke dichtheid met grondgebonden woningen en appartementen. Het straatbeeld is rustig en vrij van auto’s. De buurt bestaat uit zeven blokken met diverse typen woningen die refereren aan de gebouwvormen van de oorspronkelijke gasfabriek, zoals een ketelhuis, een loodsgebouw of een directeursvilla.

In de buurt wordt ook silhouet gevormd van een drietal geschakelde woontorens. Het vormt een kroon van het Ebbingekwartier als de laatste ontwikkeling op het werk van ruim twee decennia stadsontwikkeling. De architectuur van dit woongebouw refereert naar het rijke industriële verleden van deze plek. Kenmerkende elementen zijn architectonisch en grafisch verwerkt in de ontwerpen. Stoere constructies zijn terug te zien in de vorm en in de gevels. Fraaie metselprofielen in de gevels versterken het industriële karakter en maken het beeld van de gebouwen extra bijzonder. Geen woning is hetzelfde. Meer over de uitvoering van dit project is hier te lezen.